Orangutan

Zistite, ako senzor Microsoft Kinect pomáha orangutanom komunikovať

Zistite, ako senzor Microsoft Kinect pomáha orangutanom komunikovať Dozviete sa, ako je technológia Kinect spoločnosti Microsoft využívaná v zoologickej záhrade v Melbourne na obohatenie života orangutanov v zajatí. University of Melbourne, Victoria, Australia (A Britannica Publishing Partner) Zobraziť všetky videá k tomuto článku

Orangutan , (Malajsky: osoba z lesa) (rod Dal som ), tiež hláskované orangutan , ktorákoľvek z troch druhov ázijského skvelého opice nájdený v dažďový prales s na juhovýchodných ázijských ostrovoch Sumatra a Borneo . Orangutan bornejský ( Dal som pygmaeus ) obýva veľké časti Bornea, zatiaľ čo orangutan sumaterský ( P. abelii ) a orangutan tapanuli ( P. tapanuliensis ) sú obmedzené na severnú Sumatru. Orangutani vlastnia poznávacie schopnosti porovnateľné so schopnosťami gorily a šimpanza, ktoré sú jedinými primátmi, ktoré majú bližší vzťah k ľuďom.



samica orangutana bornejského (Pongo pygmaeus)

samica orangutana bornejského ( Dal som pygmaeus ) Samice orangutanov ( Dal som ) majú najdlhší chovný interval zo všetkých cicavcov a rodia v priemere raz za osem rokov. Encyklopédia Britannica, Inc.



Prírodná história

Orangutany nie sú postavené tak mohutne ako gorila, ale sú väčšie ako šimpanz. Dospelý muž je zvyčajne dvojnásobne väčší ako samica a vo voľnej prírode môže dosiahnuť výšku 1,3 metra (4,3 stopy) a hmotnosť 130 kg (285 libier); ženy vážia 37 kg alebo menej. U starších mužov sa vytvárajú široké lícne vankúšiky, čo je medzi primátmi jedinečná vlastnosť. Typicky tmavohnedé alebo hnedasté koža je pokrytá pomerne hrubými a zvyčajne riedkymi červenými vlasmi. Dospelí muži a niektoré staršie dospelé ženy môžu mať čiastočne alebo úplne holé chrbty, ale srsť na mužovi môže byť taká dlhá, že pri pohybe rukami vyzerá ako mys.

Samec orangutana (Pongo pygmaeus) s lícnymi vypchávkami.

Mužský orangutan ( Dal som pygmaeus ) s lícenkami. Russ Kinne / výskumní pracovníci v oblasti fotografie



Diéta a pohyb

Orangutany sú najväčšími stromovými zvieratami, ktoré trávia viac ako 90 percent času svojho prebudenia v stromy . Počas dňa je väčšina ich času rovnomerne rozdelená na odpočinok a kŕmenie. Orangutany sú prevažne jedáci zrelých plodov, hoci konzumujú viac ako 400 rôznych druhov jedlo , počítajúc do toho bezstavovce a pri zriedkavých a oportunistických príležitostiach mäso . Takmer každú noc orangutani zostrojujú platformu na spanie na stromoch ohýbaním a lámaním konárov, listov a vetvičiek. Na rozdiel od afrického opice , orangutany často používajú vegetáciu, aby sa chránili pred dážď .

Orangutan (Pongo pygmaeus) hojdajúci sa pozdĺž konárov stromov.

Orangutan ( Dal som pygmaeus ) hojdajúce sa pozdĺž konárov stromov. UryadnikovS / Fotolia

Okrem kŕmenia a odpočinku trávia orangutany krátke časové úseky aj prechodom cez lesný baldachýn, kde sa zvyčajne vydriapu všetkými štyrmi rukami a nohami. Orangutany sa občas prehupnú medzi stromami iba pomocou svojich rúk (brachiation). Hoci sú ich nohy krátke, ich ruky sú proporcionálne najdlhšie z tých, ktoré majú u ľudoopov. Ruky podobné háku majú dlhé prsty a dlane krátke palce . Chodidlá pripomínajú ruky tým, že majú protichodné veľké prsty, ktoré sú podobné palcom. Ďalšia stromová prispôsobenie je pružný bedrový kĺb, ktorý umožňuje orangutanom podobný pohyb v nohách a rukách. Na zemi sú orangutany pomalé; človek s nimi ľahko dokáže držať krok. Nie sú chodcami po kolenách ako africké opice, ale chodia skôr so zatvorenými päsťami alebo predĺženými dlaňami.



Samec orangutana pozerá z konárov stromu dolu.

Samec orangutana pozerá z konárov stromu dolu. guenterguni / iStock.com

orangutan

orangutany ( Dal som pygmaeus ). Wilfredo Rodríguez (vydavateľský partner Britannica)

konštanta g v Newtonovej rovnici

Rozmnožovanie

U mužov existujú dve fázy pohlavného dozrievania - dospelý a dospievajúci. Dospelí muži sú väčší a vykazujú výrazné sekundárne pohlavné znaky, najmä ploché a výrazné lícne vankúšiky, ktoré sa vyvíjajú po stranách tela. tvár . Podložky vylepšiť veľkosť hlavy a súvisia so zvýšenou úrovňou testosterón . Dospelí muži majú tiež vak na hrdlo, ktorý slúži ako a rezonujúce komora na dlhé volanie, postupný rev, ktorý je niekedy počuť na 2 km. Muži zvyčajne vokalizujú minútu alebo viac; boli zaznamenané hovory s dĺžkou do päť minút, pričom hovor bol pomenovaný. Ženy prakticky nikdy neposkytujú úplnú postupnosť dlhého volania, pretože slúžia na rozmiestnenie mužov a priťahujú sexuálne vnímavé ženy. Inak orangutani všeobecne mlčia. Mužom subadult postrádajú široké lícne vankúšiky a veľké vrecko na hrdlo a zvyčajne sa dlho neozývajú. Aj keď sú menšie ako dospelí muži, dospievajúci sú stále rovnako veľké alebo väčšie ako dospelé ženy. Subadults môžu zostať v tomto stave po dobu 10 až 20 rokov. Tento zatknutý vývoj bol spojený so stresom spojeným s prítomnosťou dospelých mužov.



Orangutani žijú v polosolitárnej spoločenskej organizácii, ktorá je medzi opicami a ľudoopmi jedinečná. Hustota obyvateľstva je v priemere iba dvoch až troch jedincov na kilometer štvorcový (asi päť až sedem na míľu štvorcovú), pričom dospelí muži majú väčšie domáce rozpätie ako ženy. Dospelí muži sú najosamelejší, vyhýbajú sa jeden druhému a združujú sa iba so ženami alebo bývalými manželkami. Subadult muži sa spájajú predovšetkým so ženami. Dospelé ženy žijú so svojimi závislými mladými, ale dospievajúcich žien je takmer spoločenský . Sexuálne vnímavé ženy môžu priťahovať niekoľko mužov, dospelých aj dospelých. Najmä dospelí muži sa v tomto období správajú agresívne k iným mužom, pričom boj sa odohráva za prítomnosti vnímavých žien. Väčšina párenia sa koná v kontext konzorcií, ktoré trvajú 3 až 10 dní a súvisia s ovuláciou. Subadultní muži často násilne kopulujú so ženami inokedy ako počas ovulácie.

Orangutan (Pongo pygmaeus).

Orangutan ( Dal som pygmaeus ). guenterguni / iStock.com



Orangutany samice majú najdlhší chovný interval zo všetkých cicavcov, ktoré rodia v priemere raz za osem rokov. Divoké samice zvyčajne rodia najskôr, keď majú 15 alebo 16 rokov, ale samice od 7 rokov rodia v zajatí. Tehotenstvo je asi osem mesiacov. Novorodenci vážia menej ako 1,5 kg a majú výrazné biele škvrny okolo očí a úst a tiež roztrúsené po tele. Pomalý rast a vývoj zodpovedajú dlhej životnosti orangutana - v zajatí je zdokumentovaných 60 rokov.

Dospelý orangutan (Pongo pygmaeus) s dieťaťom.

Dospelý orangutan ( Dal som pygmaeus ) s dieťaťom. Kitch Bain / Fotolia